Ökoiskola

„Lépj!” ökoiskola program pályázat 2017/18
 
Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012-ben fogadta el az Ökováros-Ökorégió Programot a város közép- és hosszú távú fejlesztési stratégiáját, mely a társadalmi-, gazdasági-, ökológiai fenntarthatóság elvei szerint fogalmazódott meg.  
E tanévben második alkalommal sikerült nyertes pályázatot beadnunk. Az elmúlt tanévben viráglépcsőt alakítottunk ki. Idei célunk, hogy kültéri „osztálytermet” alakítsunk ki. Összecsukható nagy asztalt vásároltunk és a partfalon növényhézagos támfalépítő elemekkel rögzítettük a termőföldet, ahová a diákok és a szülők segítségével elhelyeztük a tananyagban szereplő növényeket (hagyma, bab, répa, virágos növények, gyógynövények, stb.) Így a diákok közvetlen tapasztalatot szerezhetnek akár a tanult növény gondozásáról, fejlődéséről, részeiről is. 
A környezetvédelem fontos momentuma a hulladék helyes kezelése, ezért természetes anyagú, kültéri szemeteseket vettünk az udvarra.
Udvarunkon sok madár faj él, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együttműködve támogatjuk őket, így iskolánk megszerezheti a Madárbarát Iskola címet is. Ez évben madaras projektet szerveztünk. Minden osztály „örökbe fogadott” egy-egy madarat, melyet a többi osztálynak mutatott be, ismertetett. Diákjaink gyakorlati madárvédelmi ismeretekre tehetnek szert „B” típusú madárodú kihelyezésével, dúc-etető téli használatával is. A Madárbarát mintakert tanösvény táblájáról megismerhetik a gyakori madárfajainkat, nyári-téli állványos memóriajátékkal pedig gyakorolhatják elméleti ismereteiket. 
Az egész éves madaras és kertészeti projektben az iskola minden tanulója részt vett, valamint a projektek gyakorlati megvalósításához nélkülözhetetlen volt a szülők szerves közreműködése is. 
Így ismét létrehívtunk egy olyan közösséget, ahol együtt dolgozott a fenntartathatóság jegyében a természetért szülő, diák és pedagógus. 
 
Képek Facebook oldalunkon (Ökováros Ökorégió albumok):
 
Facebook esemény: